pátek 6. října 2006

Dělníkova smrt

Měl jsem včera možnost vidět ve Světozoru rakousko-německý film Workingman's Death (Dělníkova smrt). Svou premiéru v ČR měl už před rokem na jihlavském festivalu dokumentárních filmů, ale od včerejška jde u nás do široké distribuce. Je to dobře, ten film si to zaslouží.

Michael Glawogger, který film režíroval, představuje v pěti segmentech život dělníků na začátku 21. století. Čtveřice horníků na Donbasu, kteří se den co den nasoukají do půl metru vysoké šachty, kde rubou uhlí, protože nic jiného vlastně dělat nemohou. Parta indonéských chlapů, která se vláčí nahoru a dolu s nákladem čerstvě natěžené síry, kterou nosí v proutěných koších přes rameno, mnohdy kolem turistů. Řezníci, opékači a omývači z nigerijských jatek, kam se vodí na porážku kozy a skot. Pakistánci, kteří rozebírají na kousky obrovské staré nákladní lodě přímo na pláži. Čínští dělníci pracující na vysokých pecích.

Pět pohledů do života lidí, kteří nemají jiné východisko, než svou práci, a často jsou natolik odevzdaní boží vůli, že by jinou nechtěli.

Na závěr svého Glawogger ukazuje pro kontrast areál vysokých pecí v Německu, který se změnil v turistickou atrakci a umělecké dílo.

Dvě hodiny. Pět obrazů, které nikdo nenechají na pochybách, že slovo "dělník" během posledních sto let značně změnilo svůj obsah.

Žádné komentáře:

Okomentovat