středa 17. června 2009

Rataj / Typlt - Škrábanice


rataj / typlt
Originally uploaded by lipár.
Středeční večer pánů Rataje a Typlta ve Školské 28 s názvem Škrábanice neměl o publikum nouzi. Připravené sezení nestačilo, takže někteří museli postávat, jiní seděli na zemi. Všichni každopádně pozorně sledovali.

Večer zahájil Jaromír Typlt převzatým monologem, který byl podán dostatečně výrazně a barvitě. Michal Rataj představil dvě své skladby. (Na Typltově webu stojí "elektroakustická hudba – prostorový zvuk – autorské čtení – sound performace – zvuk textu – senzory – real-time electronics", což celkem vystihuje, o co šlo.) Typltovy nové texty, soubor nazvaný Audio, se objevil i v Souvislostech, nicméně nemohu se ubránit dojmu, že Typlt naživo je mnohem zajímavější než Typlt na papíře. Audio, které zaznělo ve Školské, byla další hra se zvukem, ale také (a to asi hlavně) o zvuku.

Společná skladba obou pánů večer zakončila. Publikum obklopila ze čtyř reproduktorů zvukem, který Rataj z části hrál, z části tvořil živě na místě, a do kterého Typlt přispíval svým hlasem i baskytarou. Na té kombinaci bylo něco zvláštně omamného.

Trošku jako být obětí zaklínače v zrcadlovém bludišti.

Několik fotek z večera - flickr.

Update 22/6: Na YouTube je k dispozici video z večera ve Školské a ta hlava, co občas leze do záběru, je moje.

(Další pohled na stejný večer nabízí třeba Petr Štengl na stránkách A tempo revue.)


1 komentář:

  1. Anonymní30/6/09 16:23

    Ondřeji, mezi těmi fotkami na Flickru jsou podařené kousky, chci se Tě otázat, jestli bys byl případně svolný věnovat mi je v plné kvalitě, přece jenom z toho internetu se to nedá nikde (případně) použít... Předem dík za odpověď, J. Typlt, tjf@volny.cz

    OdpovědětVymazat