úterý 2. června 2009

"Je to fakt psycho"

O víkendu se v pražských kinech Atlas a Evald koná další ročník festivalu Psycho Film. Navštívil jsem ho loni a byl víc než příjemně překvapen. Na svědomí ho mají nadšenci, spojení s bohnickou léčebnou, kteří už několik let krmí české publikum filmy s psychiatrickou a sexuologickou tématikou. Projekce jsou doprovázené komentářem expertů, nejčastěji psychiatra nebo samotných tvůrců filmu, a docela často se komentář mění v debatu. Bohnice letos slaví 100leté výročí, takže se festival letos zaměřuje na témata ústavní péče a duševních chorob.

K vidění bude asi třicítka filmů, od celovečerních (třeba Polanského Hnus), přes středometrážní dokumenty (například Čarodějnictví v průběhu věků nebo bloky dokumentů o pedofilii a domácím násilí) až po krátké filmy z FAMU.

Loni Psycho Film promítal raritní "dokumenty" nacistické propagandy o řešení otázky duševně nemocných. Letos to pro změnu budou kousky z dílny scientologické církve, které prezentují celou psychiatrii a farmaceutický průmysl jako konspirující moloch, chemicky vymývající masám mozky.

Stejně jako loni: vstup na všechny projekce je zdarma...

Žádné komentáře:

Okomentovat