pondělí 7. května 2007

Psycho Film

Ivanové Davidové (starší, ředitel Psych. léčebny Bohnice, i mladší, jeho syn) a další pořádají v návaznosti na Mezi ploty v Atlasu ve dnech 24. - 27. 5. filmový minifestival Psycho Film Praha.
Ne, nepůjde o tři dny trvající promítání Hitchcockovy černobílé klasiky (ani Van Santova barevného remaku), jak by se možná z názvu mohlo zdát.
Z úvodního slova MUDr. I. Davida:
Hlavním důvodem je snaha organizátorů seznámit veřejnost se světem trpící duše, protože laické představy jsou často vzdáleny reálnému obrazu viděnému očima psychiatrů, klinických psychologů a dalších odborníků. Chybné stereotypy, které se udržují ve veřejném mínění, jsou pak překážkou pro lidi, kteří by měli vyhledávat pomoc odborníků, pro jejich přátele a příbuzné, i pro odpovědné pracovníky, kteří za stav a financování zařízení pro péči o nemocné odpovídají.

Dalším důvodem je záliba mnohých psychiatrů a psychologů ve filmovém umění, a naopak tradiční obliba psycho-problematiky ze strany filmařů - nejpozději od dob legendárního Kabinetu doktora Caligariho. Vedle hraných filmů přitom představíme i tématickou dokumentární tvorbu českých tvůrců, která bývá někdy neprávem opomíjena.

Žádné komentáře:

Okomentovat