úterý 1. května 2007

Porotce

Člověk by asi neměl příliš často remcat a stěžovat si. Jako porotce soutěže mladých básníků ještě méně, jelikož zodpovědnost za výsledek odpovídá šanci na objevení nového talentu. Ale občas si opravdu nevím rady.
Mladá ňadra na něm se dmou
jsou právě do dlaní mých dvou.

Pod tím vším tam pupík leží
v bříšku dírka všechno střeží,
Mělký hladký vypoulený
hlavně že je dívky mojí,

Když si sedne na čem sedí?
Na sedince to se neví?
To se ví a na čem leží?
Na zádičkách ta jsou boží.

...
update v 16:05:
První čtení je u konce.

Na vysvětlenou, posuzování příspěvků většinou dělím do dvou fází. První čtení je rychlejší, jeho cílem je oddělit pokusy od poezie. (Ortenka je soutěž limitovaná věkem, konkrétně 22 roky.) Pokusy myslím zejména bezhlavé citové výlevy, které by stejně dobře mohly skončit v deníčku, rýmovačky, jejichž obsah a téma údávají slova, nikoli myšlenka, a občas třeba výrazně inspirované básničky, psané pod dojmem okouzlení autry z čítanek. Vzhledem k tomu, že v balíku příspěvků, bez ohledu na velikost, je vždycky cca 60 až 75 % pokusů, je prostě nutné vybrat jen ty, kteří mají skutečně možnost mezi sebou "soutěžit". Stranou jdou samozřejmě i přehmaty - i letos někdo do soutěže poezie poslal sérii krátkých prozaických textů.

Druhé čtení je potom podrobnější, včetně psaní poznámek a předběžného sdružování podobně kvalitních textů. Výsledkem celého snažení pak bývá štůsek asi patnácti příspěvků, seřazených podle kvality. Schůzka poroty, která bude asi za měsíc, pak už vypadá pouze jako porovnávání pořadí u jednotlivých porotců, opětovné čtení některých příspěvků a následný výběr oceněných a jejich pořadí.

Celý nápad se soutěžením v takové oblasti, jakou je poezie, je samozřejmě do jisté míry nesmysl. Ostatně scéna ze Společnosti mrtvých básníků s vyměřováním velikosti autora mluví za vše.

Jenže. Zrovna u začínajících autorů, a do 22 se o většině dá mluvit jako o začínajících, lze najít kvalitativní odlišnosti, byť třeba jen v tom, nakolik se umí oprostit od svých vzorů, od klišé, najít vlastní výraz, neopakovat stále dokola omílané fráze. Každý rok se pár takových vždycky najde. Dobrý pocit, když člověk může být u toho.

8 komentářů:

  1. Anonymní1/5/07 11:46

    džízis...
    Odnro, restekp... tohle je skutečně počtení:)ježí se mi vlasy:)Kalais

    OdpovědětVymazat
  2. martina: a to zdaleka není všechno ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní1/5/07 22:22

    ale já jsem se docela bavil. vtipných básníků bylo ostatně málo vždy....

    OdpovědětVymazat
  4. waiders: pokud ti vyhovuje tenhle humor, vydrž ještě měsíc, pak se klidně o balík obdobně vtipných dílek rád podělím.

    OdpovědětVymazat
  5. Anonymní2/5/07 23:36

    jasně, poděl(ej)

    OdpovědětVymazat
  6. Hehe; mě zanedlouho čeká próza Šrámkovy Sobotky, tak bych to měl do třetice taky konečně nějak zpracovat...

    OdpovědětVymazat
  7. Jan Vaněk: zdar a sílu :) já si na tenhle víkend nechávám prostor na výběr favoritů, abych byl připraven na blížící se setkání poroty. už teď cítím, že to bude dlouhý víkend plný pití velkého množství čaje.

    OdpovědětVymazat