středa 15. listopadu 2006

Re: Britské listy

Nedalo mi to. Tak jako každé ráno jsem si (díky firefoxovskému rozšíření Morning Coffee - toto není placená inzerce) pročítal několik webů, mezi kterými mám i Britské listy, protože představují relativně otevřenou platformu pro různé názory a člověk tam vždycky najde něco, s čím tak úplně nesouhlasí, ale nad čím se dá přemýšlet.

Článek Štěpána Kotrby nazvaný „Duopol komerčních televizí“ aneb jak je to doopravdy se sirénami trhu bez přívlastků se vyjadřuje k otevřenému dopisu velkých inzerentů, kteří žádají parlament, aby plánovaný konec reklamy v České televizi odložili do chvíle, kdy bude plně funkční digitální vysílání. Pan Kotrba píše (a teď hodně zkracuji), že veřejnoprávní televize vůbec nemá být nosičem reklamy, má vychovávat diváky, a že nadnárodní korporace nám nemají pomocí svých reklamních slouhů co předhazovat svá deformovaná reklamní sdělení.

Je mi jasné, že pan Kotrba se na svět dívá z jiného úhlu než já, ale nedalo mi to. Jako člověku, který třetím rokem studuje na FSV UK studuje marketingovou komunikaci a PR ani nemohlo. Ano, poprvé jsem reagoval na článek z Britských listů krátkým dopisem redakci. Jen jsem se snažil v krátkosti napsat, že problém je spíš ve zpožděné digitalizaci etc. A teď čekám. Třeba přijde reakce. Z redakce.

6 komentářů:

  1. Nebo taky neakce z redakce...

    OdpovědětVymazat
  2. nějak nechápu, co je v nepořádku s tvrzením, že "cílem veřejné mediální služby není vytvářet zisk, uspokojovat přání akcionářů nadnárodních korporací, ale vytvářet naopak u diváků rezistenci vůči polopravdám a komerční komunikaci."-)) třeba nám to student FSV vysvětlí. nestudenti totiž nechápou a nerozumí neb jsou ve vleku médií. předem díky:D

    OdpovědětVymazat
  3. Jazzie, proti rezistenci vůči polopravdám vůbec nic nemám, naprosto s tím souhlasím. Jsem dokonce velkým fanouškem mediálního vzdělávání, protože si myslím, že to je jediný správný způsob, jak se současným stavem věcí vyrovnat. Osobně vidím větší problém třeba ve zpravodajství a nikoli v komerční komunikaci - u té je totiž jasně čitelný autor sdělení a tím pádem i celkem jasně stanovená úroveň hodnověrnosti dané informace. U zpravodajství, nebo v případě tištěných médií u redakčního obsahu, to je trošku jinak.
    Pokud mám mluvit přímo k tomu článku pana Kotrby, nemůžu si pomoct, ale cítím v něm místy levnou a prvoplánovou antiglobalizační a antikorporační levicovost. Jeho názor hodlám plně tolerovat, ale můj je prostě jiný.

    OdpovědětVymazat
  4. Osobne by me velice zajimalo zda ten tvuj dopis uverejni. Budu prekvapen paklize tak neucini, protoze i kdyz povazuji BL za levnou levicackou agitku a vzdycky me dokaze - zejmena soudruh Kotrba - nehorazne nastvat; tak je zaroven povazuji za velice demokraticke medium, ktere je otevrene vsem nazorum. Takze uvidime - zatim nic :-)...

    OdpovědětVymazat
  5. 2 ondřej & lubos:
    v čem konkrétně se kotrba projevuje jak levičák a soudruh? ve zmíněném článku i jinak?? ptám se vážně-)

    OdpovědětVymazat
  6. jazzie: Za sebe můžu říct, že z toho, co jsem četl v Britských listech (nebo třeba i viděl v televizi - vzpomínám si, že pan Kotrba byl třeba hostem v pořadu Média a svět), jsem nabyl dojmu, že se staví proti korporacím, nadnárodním firmám a v mnohém dává přednost státním službám před soukromými podnikateli. To mi připadá jako levicový postoj. Ale jak říkám, naprosto mu ho přeji, je to koneckonců jeho postoj. Netroufal bych si ho třeba házet do jednoho pytle s extrémní levicí (a tudíž nazývat soudruhem), protože tak daleko myslím nejde, ale z toho, co jsem četl a viděl zkrátka soudím, že je to muž levicového smýšlení.

    OdpovědětVymazat