pondělí 4. dubna 2011

Poslech

Podcastů neposlouchám příliš mnoho, ale pár oblíbených přece jen mám. Nabízím několik z nich, které se tak či onak zabývají literaturou a stojí za poslech.

The Guardian Books Podcast je můj zcela nejoblíbenější. Přinejmenším jednou týdně nabízí Guardian okolo čtyřiceti minut většinou tématicky zaměřeného povídání o knihách, rozhovory s autory, reportáže z literárních festivalů i komentáře ke knižním cenám a žebříčkům. (Odnož v podobě loňského vánočního povídkového speciálu doporučuji taktéž.)

New Yorker: Fiction je série podcastů, v rámci které oslovený autor nebo autorka vybírají svůj oblíbený povídkový text z archivu časopisu New Yorker, v podcastu ho celý přečtou a na závěr o něm s moderátorem vedou rozhovor. Vychází jednou měsíčně.

Liberatura je pravidelný pořad Rádia Wave, který lze už několik měsíců poslouchat také jako podcast. Vždy jde o přibližně půlhodinové povídání moderátorky Karolíny Demelové s pozvaným autorem nebo autorkou, občas také někým z vydavatelství nebo festivalu. Ne vždy se sice rozhovor stoprocentně vydaří, ale když nic jiného, v samém závěru se aspoň dostane na knižní tipy.

Fra svůj podcast spustilo teprve nedávno a jedná se o nezkrácené záznamy kavárenských literárních večerů. Pokud nestihnete některé ze čtení navštívit osobně (program nejspolehlivěji najdete na jejich facebookové stránce), je tohle příjemný způsob, jak si ho v klidu a soukromí vyslechnout později.

Kam si chodíte pro své oblíbené podcasty?

Žádné komentáře:

Okomentovat