neděle 13. prosince 2009

Pod cizím nebem bloudili jsme spolu


Šrámek
Originally uploaded by lipár.
Počet literátů na metr čtvereční byl, ostatně podle očekávání, v pátek na představení knihy rozprav s českými básníky 90. let opravdu vysoký.

Pod cizím nebem bloudili jsme spolu představuje jednu básnířku (Správcová) a devět básníků (Kremlička, Halmay, Borkovec, Kolmačka, Trojak, Typlt, Nosek, Doležal, Hruška) v kolektivních rozhovorech s Petrem Šrámkem a studenty pražské filosofické fakulty. Vznikla z deseti setkání, která se konala na půdě FF UK během předminulého akademického roku.

(U třech tří těchto setkání jsem měl to štěstí být. Každé bylo samozřejmě naprosto jiné. Tak či onak, možnost naslouchat Petru Hruškovi, Miloši Doležalovi nebo Bogdanu Trojakovi, když právě mluví o své tvorbě, jejím pozadí i o literatuře vůbec, je k nezaplacení. Knižním vydáním rozprav se naštěstí neomezila jen na těch několik lidí, kteří se seminářů účastnili.)

V café Fra knížku představil nejen Šrámek, ale také čtyři zpovídaní básníci: Petr Halmay, Petr Borkovec, Jaromír Typlt a Štěpán Nosek. Ti dostali za úkol přečíst text jednoho autora 90. let, který pro ně osobně byl nějakým způsobem významný, a připojit i svůj vlastní text. Zazněly i texty těch básníků, kteří se v knize objevují, ale do Fra přijít nemohli.

Promluvil i Jonáš Hájek, který byl jedním ze studentů podílejících se na rozpravách. Pokusil se pojmenovat některé prvky, které by se daly považovat za jednotící pro 90. léta v české poezii, ale naznačil i směr, kterým se poetika začala ubírat po tomto období.

Zcela na závěr pak vystoupil Petr Boháč. Odrazil se od své myšlenky, že "poezie už byla". V několika bodech a velmi osvěžujícím způsobem tak kriticky reflektoval poezii závěrečné dekády minulého století. (Doporučuji přečíst si rozhovor s Boháčem v Tvaru 20 z roku 2007.)

Několik fotek z večera je na flickru.

2 komentáře: