pondělí 30. července 2007

Před spaním / na cestu tramvají / k čaji

Philip K. Dick: Valis
Václav Cílek: Borgesův svět
Marjane Satrapiová: Persepolis 2
Szilárd Borbély: Pompa funebris (Díky Jonáši Hájkovi!)
Philip K. Dick: Převtělení Timothyho Archera

Update 2/8: Přestože Philip K. Dick obecně ve většině případů není úplně odpočikovým čtením (byť některé povídky jsou k popukání), dovolil bych si podotknout, že zmíněný Valis je skutečně asi spíš pro ty, kteří v knížkách nehledají relaxaci. Přemítání o existenci Boha, božskosti člověka, velmi záhy přiznaná rozdvojenost hlavní postavy/vypravěče/samotného autora, drogy, new age, elektronická hudba, neustále nastolovaná otázka "Proč by Bůh nechal zemřít mého kocoura pod koly auta?", těžko uvěřitelná realita. To jsou některé z ingrediencí, z kterých je Valis namíchán (mimochodem příslušné heslo v anglické wikipedii je příjemně podrobné). Není to nestravitelné, právě naopak. Je to (zpočátku) tak uhozené, že to člověka nutí číst dál, přičemž toto nutkání neustává ani ve chvíli, kdy (dočasně) nabude dojmu, že čte zcela seriózní teologický traktát (aby, alespoň v mém případě, ke konci usoudil, že existuje jistá pravděpodobnost, že kniha má být pouhým spouštěčem událostí, o kterých vypráví, a je tedy příběhem v příběhu).

Update 5/8: Se spožděním jsem doplnil Borgesův svět od Cílka. Moc zajímavé čtení o čtení.

6 komentářů:

  1. Dick je tím typický, nejlepší autor SF vůbec a i obecně jeden z nejlepších. Kdo četl P.K. Dicka, pro toho nebyl Matrix žádné novum.

    OdpovědětVymazat
  2. Dick je přeceňovaný, intelektuály, kteří jinak nemají o (dobré) SF ponětí, zvlášť. Nejlepší dickovský román je Nahý cíl od Adama Wisniewského-Snerga, a nutno souhlasit s polskými fanoušky, že Matrix je podezřele podobný jeho Anděli násilí.

    OdpovědětVymazat
  3. jan vaněk jr.: Nemyslím si, že Dick je přeceňovaný. Dostal jsem se k němu před lety po shlédnutí Blade Runnera a zaujal mě. Klany Alfanského měsíce, Temný obraz, povídky z To je wub, kapitáne nebo Ubik mi všechny připadají jako zajímavé čtení.
    Inspirace Matrixu vidím jinde, než v jeho knížkách. Mnohem víc třeba v japonském anime Ghost in the Shell nebo Williamu Gibsonovi.

    OdpovědětVymazat
  4. Anonymní13/8/07 21:02

    A já se zas vyznám v haiku a ty ne ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Anonymní14/8/07 11:56

    Ten Cílek je spíš čtení o čtení o čtení:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Corwex: Ano, pravda :) Ale i tak se to dobře čte :)

    OdpovědětVymazat