pondělí 18. září 2006

Nepohodlná pravda

Tak já nevím.

Sedím doma. Na ČT24 běží přímý přenos z Brna, kde probíhá seminář zvaný Ekologické pravdy a mýty, který pořádají Centrum pro politiku a ekonomiku ve spolupráci s Centrem pro studium demokracie a kultury u příležitosti vydání českého překladu knihy Juliana Simona Největší bohatství. Ta (soudě z debaty) mluví hlavně o tom, že pokud jde o ekologii, většinou se jedná o mediální hysterii, která má negativní vliv na ekonomiku. Čtyřmi hlavními řečníky jsou Václav Klaus, Ivan Brezina, Martin Říman a Martin Bursík.

A jde mi z toho hlava kolem.

Václav Klaus víceméně jen moderuje. Ivan Brezina věcně mluví (bohužel čte z papíru) o tom, že dnešní ekologie je hlavně mediální hysterií. Říman plácá kraviny a snaží se říct, že je v pohodě jezdit autem a je v pohodě znečišťovat. Bursík (ano, můj favorit) jako asi jediný ekolog v panelu mluví o tom, že opatrnost je v otázkách životního prostředí lepší než hedónismus.

Jdu sledovat dál, tohle bude ještě zajímavé, ale tuším, že migréna se blíží.

17.11: Klaus praží Bursíka. Mluví o tom, že udržitelný rozvoj a obnovitelné zdroje jsou excesy, které do seriozní debaty nepatří.

17.16: Klausovi se z publika vrací poměrně razantně to, že debata byla nevyvážená.

17.19: Klaus dostává seriózní pražbu za své kritizování Bursíka.

17.24: Říman zmateně reaguje.
"V okamžiku, kdy společnost je natolik bohatá, že může vydávat své těžce vydělané peníze tímto směrem (odstraňování ekologické zátěže), ať to klidně dělá."
17.26: Bursík si utahuje z Klause.

17.33: Klaus uzavírá diskuzi. Mimojiné:
"On (Bursík) sem přišel propagovat program jedné, své konkrétní strany, zatímco my ostatní jsme sem přišli debatovat."
"Že by těch ledovců (v Alpách) ubývalo, to data rozhodně nepotvrzují."
"Teze jakéhosi lidmi způsobeného globálního oteplování je fikce."
"Při HDP 5 000 dolarů na hlavu se ta či ona komunita začíná zabývat o externality a o životní prostředí. ... Při HDP 8 000 dolarů na hlavu se životní prostředí výrazně zlepšuje." (Cituje ze studie.)
17.43: Seminář končí.

3 komentáře:

  1. Taky jsem na to koukal. Byt nejsem ekolog kazdym coulem, tak to byla fakt sila. Proste Erdkugel je dojna krava. A dokud nechcipne, nebo mliko neskysne, tak ji porad budem tahat za cecky.

    OdpovědětVymazat
  2. Jo jo, jak malé děti. Dokaď z cecků něco potěče.

    OdpovědětVymazat
  3. Možná je to spíše o přehlíživém způsobu, jakým byla celá debata vedená ze strany pánů ekonomů... nebo nikoli?
    Protože i když za ty cecky nebudeme tahat my, budou (a už začínají) to dělat ti ostatní, kteří se zmnožují a bohatnou. Takže nevím, co lze obnovitelnými výkřiky změnit, neposlouchají je ti, kteří se právě chystají tahat.

    OdpovědětVymazat