pátek 5. května 2006

Grizzly Man

(Dokud je to čerstvé.)

Werner Herzog natočil moc zajímavý film o chlapíkovi, který léta jezdil na Aljašku žít blízko medvědů grizzly, natáčel (sebe a) je a nakonec, po útoku jednoho z nich zemřel.

Víc než hodinu a půl trvající dokument obsahuje velké množství původních nahrávek Timothyho Treadwella, zvláštního pavouka, který neměl moc rád lidi, ale o to radši měl medvědy, amatérského filmaře dokumentů o přírodě.

Neobvyklým způsobem tenhle film dokumentuje rozličné obsese. Treadwellova posedlost medvědy, ale taky sebou samým. Posedlost aljašského coronera detaily. Posedlost Herzoga dokonalým snímáním lidí, kteří o Treadwellovi vypráví. Posedlost a touha nás všech nahlédnout do nitra cizích lidí.

Zaskočilo mě, když jsem si v polovině filmu musel připomenout, že tihle lidé nehrají, že prostě jen vyprávějí. Jsme už tak hodně přivyklí filmové kameře?

Už dlouho jsem neviděl film, který mluví o současnosti tak výrazně, jako tenhle dokument o jednom blonďatém americkém filmaři, který je doprovázený (a v některých chvílích jsem byl opravdu v pokušení smát se na celé kolo) ve voiceoveru angličtinou s výrazným německým přízvukem žijícím klasikem Herzogem.

(Jen tak na okraj, Herzog se ve filmu objeví jen jednou, a to ještě zády ke kameře. Ale poruší dokumentaristické inkognito a objeví se.)

1 komentář:

  1. Anonymní5/5/06 18:06

    tenhle dokument sem viděla v Annecy. aljašskej coroner mi připadal opravdu posedlej, téměř úchylnej. Tim Treadwell byl blázen, kterej miloval přírodu a chtěl být jedním z mědvědů. jenže to nejde a medvědi mu to dokázali. škoda, že tam s ním byla i holka, která doplatila na to, že ho nejspíš milovala.

    OdpovědětVymazat