neděle 9. května 2010

Amanda útočí



Originally uploaded by lucky_cat.
Znám málo hudebníků, kteří používají svůj nástroj stejně razantně, jakoby jako by to byla zbraň. Amanda Palmer k nim po středečním koncertu v Akropoli patří.

Předskakující Gaba Kulka mi utekla, ale stihnul jsem aspoň živelného Jasona Webleyho s akordeonem, který hrál a zpíval tak vehementně, až mu tralalák poskakoval tam a zase zpátky, až úplně spadl. Webley nepřestal dupat do podlahy. Za večer, mimochodem poslední večer turné fiktivního hudebního dua siamských dvojčat Evelyn Evelyn (Palmer & Webley), zvládl oddělat akordeon i kytaru.

Amanda Palmer usedla za piáno a spustila své vystoupení, které je stejnou měrou hudebním divadlem i bojovným provoláváním svébytné feministky. Tak či onak, hypnotizuje, pohrává si s formou i s publikem, očividně si užívá pobyt ve světlech. Například pravdu divadelní podání Missed Me (z repertoáru jejích domovských The Dresden Dolls) ukazovalo roztodivné tváře jediné ženy, která lolitkovským způsobem svádí muže, náhlé erupce nálad a citů, to vše okolo jediné fráze - "missed me".

Večer zakončila (po narozeninovém výstupu tour managera Erika, společných skladbách s Gabou Kulkou, Jasonem Webleym i speciálním hostem Adrianem Stoutem z The Tiger Lillies, pijácké písni řvané spolu s celou Akropolí) svébytnou verzí Creep, kterou zahrála na ukulele.

Očarovala.

1 komentář: