středa 15. dubna 2009

Petr Hruška čte a pozoruje nominovaného Karla Šiktance


hruška / šiktanc 4
Originally uploaded by lipár.
Dalším z autorů, kteří jsou letos nominovaní v soutěži Magnesia Litera, je Karel Šiktanc. Nominaci získal za svou sbírku Vážná známost.

Šiktanc před nějakou dobou prohlásil, že své básně už veřejně číst nehodlá. Nepřesvědčil ho ani Petr Borkovec, který ho, stejně jako ostatní letošní nominované, pozval do café Fra, aby ze své sbírky četl. Jak sám v úvodu úterního večera zmínil, rozhodl se situaci vyřešit tak, že pozval Petra Hrušku, který je se Šiktancem v přátelském vztahu, aby četl místo něj. Šiktanc bohužel nepřišel ani tak. Škoda, chtělo by se říct. Jenže Petr Hruška Šiktance zastoupil více než důstojně.

(Pro začátek se přirovnal ke školnímu suplu, tedy k někomu, kdo přichází do třídy jako záskok a často přináší zajímavou knihu, kterou nabízí ke čtení, ale dodává, že si třída může dělat své, pokud nebude rušit.)

Večer byl koncipovaný jako čtení úryvků z Hruškovy chystané monografie o Šiktancovi, které byly prokládány ukázkami z několika Šiktancových sbírek, včetně té poslední, nominované.

Citlivé a pozorné vhledy do tvorby v podstatě žijícího klasika. Pečlivě vybrané ukázky právě komentovaných tendencí a témat. Krásná kombinace.

(Chvilku se zdálo, že vypointovaný konec bude mít trhlinu - Petrhu Hruškovi se v hromádce sbírek a papírů na stole nedařilo najít poslední vybranou báseň. Věci začaly padat na podlahu. Jeden z listů papíru chytil od čajové svíčky na stole a báseň se podařilo najít.)

(Tradičně nabízím ještě několik málo fotografií z večera.)

Žádné komentáře:

Okomentovat