neděle 19. dubna 2009

Cena Jiřího Ortena 2009: v novém, zlepšení se zřejmě nekoná

nové logo CJO
Přestože výsledky minulého ročníku se vyhlašovaly v listopadu, dozvíme se jméno majitele další Ceny Jiřího Ortena už za měsíc.
Vyhlášení držitele Ceny Jiřího Ortena pro rok 2009 proběhne 14. 5. 2009 od 17 hodiny ve Velkém sále Průmyslového paláce na Světe knihy Praha 2009. Slavnostní podvečer bude moderovat herec Jiří Ornest. Všechny tři nominované knihy představí krátký literární pořad, vítěz obdrží od Magistrátu hl. města Prahy tradičních 50 000 Kč.
Nový pořadatel (po vydavatelství Mladá fronta převzal štafetu Svaz českých knihkupců a nakladatelů), stejná porota (Bílek, Bělunková, Jůzl, Kosatík, Mandys), stejná deklarovaná finační odměna pro vítěze od Magistrátu (pokud oněch 50 tisíc bude letos konečně zdaněných předem se mi nepodařilo zjistit).

Na CJO jsou nominovaní Jakuba Katalpa za Hořké moře ("Uděleno za fabulační odvahu a energický, osobitý styl vyprávění."), Jakub Řehák za Světla mezi prkny ("Uděleno za pozorovatelství, které neutkvívá na povrchu věcí a stává se formou osobního poznávání.") a Jana Šrámková za Hruškadóttir ("Uděleno za stylově čisté, tematicky ojedinělé, nedoslovné vyprávění."). Dvě prozaičky a jeden básník byli vybráni z 23 přihlášených autorů.

Proč si myslím, že zlepšení se zřejmě nekoná? U Mladé fronty jsem měl dojem, že se o CJO vlastně až tak moc nestarají a udělují ji více méně z tradice. Když se ceny ujal SČKN, těšil jsem se, že bude konečně pořádně postaráno o její propagaci, modernizaci a zvýšení prestiže. Nové logo (pokud se vůbec dá mluvit o logu) a tisková zpráva (publikovaná nikoli jako text ale jako obrázky s textem - velmi zajímavý způsob, jak vyjít vstříc médiím) ale nic takového nenaznačují.
SČKN podporuje mladé autory, pokouší se zvyšovat jejich prestiž a přispívat tak ke kultivaci knižního prostředí v České republice.
To je jistě úctyhodná ambice. Jak konkrétně dojde ke zvýšení prestiže mladých autorů mi z materiálů SČKN zatím není jasné.

3 komentáře:

  1. Anonymní19/4/09 11:12

    Hermetické logo Vám nepřipadá jako logo? Pozoruhodný názor.

    OdpovědětVymazat
  2. Hermetické logo by mi přišlo skvělé, pokud by CJO byla určená publiku tvořenému zástupy mystiků. Ale já CJO vnímám jako způsob, jak širší veřejnosti představit nebo vypíchnout nová jména v české literatuře. Tím pádem bych očekával, že logo CJO bude srozumitelným způsobem říkat něco o literatuře a talentu. Nemyslím, že tohle je ten případ.

    Hermetické logo. Zajímavý koncept.

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní19/4/09 11:55

    Nevypada uplne profesionalne...;-)

    Mabel

    OdpovědětVymazat