středa 19. listopadu 2008

Michal Ajvaz, Ridina Ahmed, Cesta na jih


his upcoming novel
Originally uploaded by lipár.
Společné vystoupení spisovatele Michala Ajvaze a "hlasové performerky" Ridiny Ahmed v kavárně Muzea Karlova Mostu bylo překvapivě divácky neúspěšné. Část připravených židlí obsadila hrstka lidí, kterou ale z části tvořili reportéři Českého rozhlasu, z části Ajvazova rodina, z části dvě kavárnice. Přitom ale bylo co poslouchat.

Ajvaz četl z chystané knihy Cesta na jih, která podle jeho vlastních slov vyjde ještě před svátky. (Pravda, jeho čtení bylo trochu rychlejší, než by text vyžadoval. A zpočátku i tišší, než by na prostor muzejní kavárny blo zapotřebí. Nápad pořádajícího a moderujícího Petra Borkovce, aby si Ajvaz vypůjčil od Ridiny Ahmed mikrofon, ale aspoň tento nedostatek vyřešil.)

Nepatřím mezi čtenáře Ajvazových knih a po esejistické knize Příběh znaků a prázdna šlo o teprve druhé setkání. Poměrně příjemné setkání. Proplétání snů dvou lidí, příběhů a staveb. Velmi zajímavé.

Ridina Ahmed prokládala čtení svým zpěvem, vrstveným s pomocí elektroniky. Působivé, důstojné, nicméně poněkud jednotvárné.

Několik fotografií z večera.

Proč ani dvě vyhlášená jména nepřitáhla do kavárny v centru více lidí je mi záhadou. Literární fanoušci se možná nechali zlákat některou z akcí Dne poezie, třeba čtením Roberta Antropiuse v Domově Sue Ryder, možná si šli poslechnout básně Jonáše Hájka a Jakuba Hojera do smíchovské knihovny. Zítřejší představení čerstvé sbírky Ladislava Puršla Mločí mapa ve Fra by, zdá se, mělo být nabitější.

Update 21/11:
A skutečně nabitější bylo.

Žádné komentáře:

Okomentovat