pondělí 10. listopadu 2008

CJO: Petra Soukupová

Dostala se ke mně tisková zpráva vydaná u příležitosti zítřejšího slavnostního předávání Ceny Jiřího Ortena. Následuje to důležité z ní.
Dne 6. října 2008 rozhodla o laureátech pětičlenná porota Ceny Jiřího Ortena ve složení: předseda Petr Bílek (literární teoretik, ředitel Ústavu české literatury a lit. vědy FF UK) a členové Libuše Bělunková (šéfredaktorka kulturního týdeníku A2), Jindřich Jůzl (šéfredaktor Odeonu), Pavel Kosatík (spisovatel a publicista) a Pavel Mandys (redaktor časopisu Týden).

Vyjádření poroty Ceny Jiřího Ortena

Členové poroty diskutovali o třech vybraných kandidátech na Cenu Jiřího Ortena (v abecedním pořadí):

Bára Gregorová: Kámen – hora – papír (Labyrint 2008)

Ondřej Macura: Indicie (Klub přátel Tvaru 2007)

Petra Soukupová: K moři (Host 2007)

Prozaický debut překladatelky Báry Gregorové (* 1980) je ambiciózní uměleckou prózou, v níž autorka nechává promlouvat několik vypravěčů. Rozrůzněnost a stylová hravost textu, experimentátorství, míchání prvků cizích jazyků, stejně jako intertextové navazování představují ojedinělý hlas v mladší české literatuře.

Dvě poemy Ondřeje Macury (* 1980) Beethoven a Indicie v sobě spojují na odiv stavěnou tvarovou virtuozitu a slastně surové literární poklesky. Klady nominované knihy jsou hudebnost, tělesnost, vtip a akademické furiantství. Při rozmanitých změnách rytmu veršů nikdy neklesá vzedmutá hladina emoční intenzity ani snaha o ustavení osobního jazyka.

Próza scenáristky Petry Soukupové (* 1982) překvapila zdánlivou jednoduchostí a přímočarostí stylovou. Zatímco v první a poslední třetině románu se rozprostírá vyprávěný čas do desetiletí, uprostřed stojí zásadní zpomalení toku prózy – vyprávěný čas náhle vnímáme po minutách v rámci jediného týdne. Přirozená obratnost vyprávění, „prosté“ a čisté prezentování klíčových témat i tragických dějových zlomů staví tuto prózu do první kategorie české literatury.

Porota se rozhodla udělit Cenu Jiřího Ortena Petře Soukupové za prózu K moři.
Tři debuty soupeřící o CJO? Velmi příjemná vyhlídka do budoucna.

(Doufám, že pořádající vydavatelství Mladá fronta už nějak vyřešilo tu poněkud trapnou drobnost, totiž fakt, že 50 000 korun, které vítěz CJO dostane, v předchozích ročnících, pokud vím, nebylo zdaněných. Nebylo by od věci, kdyby MF o celé akci také poněkud lépe informovala - web s výčtem akcí vydavatelství totiž stále ještě píše o loňském předávání téže ceny.)

Update 10/12:
Zdá se, že CJO získává novou podobu pod křídly Svazu českých nakladatelů a knihkupců. (via iLiteratura)

4 komentáře:

  1. slyšela jsem, že mf se té ceny zříká a bude to pořád svaz spisovatelů nebo nakladatelů??? - vezmi si jen tu absurditu, že na webu mf o ortenovce nic nenajdeš, maximálně loňský info, výsledky světu vlastně oznámíš ty... a díky ti za to:) jana matěj.

    OdpovědětVymazat
  2. Kdepak, Jani, výsledky se objevily na několika místech - mrkni na Google News ;) Jen mě zaráží, že vlastní akci nedělají trošku větší promo a víc ji nepodporují.

    OdpovědětVymazat
  3. sem rád, že to dostala soukupová, ta knížka mě strašně bavila.

    OdpovědětVymazat
  4. no, i tak se asi shodneme na tom, že to má špatné promo - ale příští rok, až to někam přejde - a to prý přejde, mf se toho vzdala, takbude jinak a třeba líp.
    taky jsem ráda, že to dostala soukupová - taky se mi to dost líbilo, ale v podstatě bych byla ráda, kdyby to dostal kdokoli z nich.j.

    OdpovědětVymazat