středa 9. dubna 2008

Truchlivá koláž Milana Děžinského a jen malinko k tomu

Milan Děžinský na svém blogu nepublikuje příliš často, ale jeho zápisy jsou vždycky inspirativní.

Ten poslední je přehledem několika současných citací týkajících se současné české literatury. Vřele doporučuji, je to velmi zajímavé čtení.

Když jsem ty výroky a poznámky četl, napadlo mě, že všechny ty nářky jsou asi zbytečné. Ano, literatura stojící mimo střední proud je (logicky) pro velmi malý okruh čtenářů. Ano, čtenáři současné české literatury jsou převážně autoři sami, možná i hrstka jejich přátel, kritici, akademici a hrstka dalších. No a co? Malá skupina poučených pro malou skupinu poučených. Elitářství. No a co? Má to být psaní pro masy? Těžko. Že se neprodává? Samozřejmě, není komu. No a co?

5 komentářů:

  1. Anonymní10/4/08 09:23

    Myslím, že to tak bylo vždycky. Lidé se přece nemění.

    OdpovědětVymazat
  2. Ten Mikulášek mu tam úplně nezapadá (a odkazy dost chybí, i když chápu, že chtít takový detailismus a technickou znalost od básníka...); v Obrys-Kmenu, ba i specificky tom rozhovoru, bych mu našel ještě mnohem přísnější odsudky.

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní13/4/08 14:40

    ano, snad poprvé věc, s níž se dá souhlasit, p. Lipáre. ovšem jinak tam chybí spousta věcí, v tom výěbru,. od Putnova " české literatuře přeju přiznat si, že už nemá žádnou budoucnost a žádný význam" po Drašnarovo "o tom, co je hodnotné, rozhodují ti, co literaturu píší, nikoli ti, co ji čtou"

    OdpovědětVymazat
  4. Anonymní16/4/08 18:10

    "Nemá kniha, již znáte Vy, já a několik našich přátel, plné právo být nazývána pověstnou?"

    Charles Baudelaire

    http://www.baudelaire.cz/works.html?aID=2

    OdpovědětVymazat
  5. r1: To je sice hezký citát, ale nevede nás to v závěru k tomu, že ti, kteří vědí, mlčí? A tím pádem, že by vlastně vůbec nic vznikat ani nemuselo, protože to nejcennější máme v sobě?

    OdpovědětVymazat