pondělí 3. března 2008

Výborná, nikoli dobrá

Je to výborné (a šíří se to, zdá se) - některé pražské kavárny se dobrovolně stávají nekuřáckými prostory! Po Kolíbce (Řeznická ulice) je to například i vinohradská Dobrá trafika, kde byli nekuřáci dříve nuceni ne příliš pohodlně vysedávat pouze v přední trafikantské místnosti.

Zejména po zážitku z nekuřáckého čtení Totemu ve Fra (ano, skutečně lze zažít café Fra bez kouře) bych si moc přál, aby se podobně proměnily i další útulné prostory, z kterých člověk jinak nutně odchází smradlavý, vyuzený a se zarudlýma očima.

Mimochodem, právě dnes se ve Fra (nebo ve Fře?) koná další čtení Totemu, hostem bude tentokrát Petr Král.

Update 16/3:
Sobotní zkušenost: druhá pobočka Dobré trafiky, ta na Újezdě, bohužel zůstává kuřáckým podnikem.

14 komentářů:

  1. Průměrné kafe za 21 korun, oštípané skleničky... Trafika měla zůstat kuřácká, stejně by mne nenapadlo tam jít v obleku, protože by mi ho natrhla třeba naštípnutá židle - do Trafiky se chodí ve vytahaném svetru prodírat se mlhou a plkat o nesmyslech.

    Jsem zapřísáhlý nekuřák, ale tohle jsem nikdy nechtěl. Jen je dobré, že to ty kavárny dělají dobrovolně. To zase smekám...

    OdpovědětVymazat
  2. Ladislav: Já to nevidím až tak vyhroceně. Z mého pohledu byla Trafika místem, kam se dá zajít na čaj nebo kafe, docela dobré víno a každopádně skvělou sýrovou pitu. Dát si kávu na částečně stíněné zahrádce Trafiky je pro mě pořád skvělý způsob trávení letního odpoledne.

    Souhlasím, už od doby, kdy jsme s kamarády vysedávali u stolu, který měl přímo uprostřed desky díru a nebylo úplně zřejmé, zda se během okamžiku nezlomí pod vahou sklenic a loktů, mi bylo jasné, že od tohohle místa nemůžu čekat luxus. Ale to je ok, taková je image podniku, takový je jeho duch.

    OdpovědětVymazat
  3. Ondřej: Myšleno jinak - image podniku mi sedne. Tak jako mi k němu právě sedne i ten kouř cigaret. Jen tam prostě nepůjdu s notebookem a v obleku, tím spíše mám-li se ještě po návštěvě kavárny s někým sejít. Prostě tam jen zaskočím na sýrovou pitu a víno jindy, ve stylu kavárny odlehčen, na kouř naladěn.

    OdpovědětVymazat
  4. Anonymní6/3/08 21:30

    mýcení kouření z veřejných prostor je hroznou chybou.

    OdpovědětVymazat
  5. Když chci čerstvý vzduch, jdu do lesa, nikoli do kavárny. Genius loci zakouřených putyk či kaváren s přelévajícími se pruhy dýmu je nenahraditelný... Bigotní boj proti kouření zbavuje tahle místa romantiky, kvůli níž tam chodím. Noční život přece existuje proto, aby byl nespoutaný, svobodný a dekadentní, nikoli zdravý a odpovědný.

    OdpovědětVymazat
  6. Thor: Promiň, ale to mi připadá jako hloupost. Atmosféru putyky nebo kavárny nedělá, tedy aspoň pro mě, neprostupná stěna dýmu, ale kombinace zážitků, setkání a lidí (návštěvníků i obsluhy). Nevidím důvod, proč bych měl dva dny větrat oblečení pokaždé, když chci navštívit místa, která jsou jinak naprosto úžasná.

    Romantika a kouření v jedné větě... Hm, to je velmi lahodné.

    OdpovědětVymazat
  7. Anonymní11/3/08 22:39

    souhlasím s thorem. navíc jen blb větrá oblečení z hospody, protože smrad a kouř k tomu patří stejně jako lidé a alkohol.

    OdpovědětVymazat
  8. Anonymní14/3/08 15:32

    Mně přijde nekuřácká kavárna sterilní. Ale já jsem kuřák.
    m.

    OdpovědětVymazat
  9. waiders: S tím nesouhlasím, to je podle mého pouze z nepochopitelných důvodů přežívající nostalgie po undergroundu.

    OdpovědětVymazat
  10. Anonymní17/3/08 17:41

    Ve chvílích, kdy sedím v malé kavárně a vyfukuju do vzduchu husté chuchvalce tabákového dýmu (zatímco tak jeden, dva lidé kolem mě dostávají astmatické záchvaty) cítím okamžiky hlubokého uspokojení.

    Živé nás nedostanete!

    OdpovědětVymazat
  11. zedníkzakomínem: Jako člověk, který sdílel domácnost s dědou, který pozvolna umíral na rakovinu plic, na to musím říct... Ne, já vlastně nevím, co bych na to měl říkat.

    OdpovědětVymazat
  12. Anonymní19/3/08 13:51

    Nemusíš na to říkat nic,
    stačí když výmluvně zakašleš
    a přestaneš to/se tolik žrát..

    máucta..

    OdpovědětVymazat
  13. Anonymní4/4/08 13:27

    už jste viděli Dobu temna? další příspěvek do debaty.

    OdpovědětVymazat