čtvrtek 22. února 2007

***

Rozcucháno
protože venku
omrzlé větve mi zakrývají oči
před sluncem

Nedospáno
a víc živočich než květ
rozepsáno cokoli
co by mohlo vyklíčit
natěsnáno do hlavy a rukou
včerejší protínání
(mp3)

Fotky od Rozmarýny

Přišel mail od Simony z Rozmarýny.
Dobré odpoledne,

na www.rozmaryna-ops.cz byl právě zveřejněn katalog fotek z projektu Nechte procitnout své pocity, který jsme realizovali v dětských domovech loni a autory fotek jsou samy děti.

Výstavu 3. 2. v kavárně Merkur zahajovala Sára Saudková a Ti z Vás, kteří tam nebyli mají šanci očistit své černočerné svědomí a můžou si fotku koupit prostřednictvím našich webovek. Tak na nic nečekejte, vyberte si tu vaši nej a šup! Posílejte objednávky a rozšiřujte tuto zprávu dál.

Peníze použijeme na náš další projekt. Bude to módní přehlídka, která se uskuteční 29. 4. v Paláci Akropolis a mimo jiné Vás zde bude čekat koncert Miou Miou!

Ti z Vás, kdo si fotky objednali už v Merkuru, je obdrží začátkem března.

Děkujeme a mějte se krásně

Simona, Káča

úterý 20. února 2007

***

Tam kde počítám s koncem každé minuty
na půl oka

Dávám dostávám

Před první kávou
je všechno černobílé
schodiště šedivé
a za dveřmi kompromis
(mp3)

Čajové drobnosti

Zrovna jsem do hrnku dal sáček čaje Numi, konkrétně Golden Chai - Spiced Assam Black Tea.

A na zadní straně obalu čtu:
FOR THE PERFECT CUP:
Bring fresh water to a boil and carefully pour over a sachet of Golden Chai. As you dance with a loved one, steep 3-5 minutes. Like most teas, oversteeping brings out bitterness from tannin, a natural part of tea. Add warm milk for a chai delight.
Nejen že je ten čaj skvělý chuťově, navíc všechny jeho součásti pocházejí z ekologického zemědělství, má certifikát Fair Trade a dokonce i milý a vtipný návod k přípravě.

Mňam.

neděle 18. února 2007

Tři muži v Arše aneb Hudba 2006: Co se stalo? (mini update)

Jak už jsem avizoval, 14. února se v Arše konal večer, při kterém tři hudební publicisté mluvili o hudbě, pouštěli ukázky (a jedna hudební publicistka to celé doplňovala o bloky videoklipů).

Velmi poučné to bylo. Pavel Klusák působil příjemně hypnotickým dojmem městského intelektuála, který ví o čem mluví, Aleš Stuchlý vytvořil příjemně kompaktní a ucelený blok orientovaný zejména severním směrem a rámovaný ukázkami The Knife, Karel Veselý promluvil zasvěceně o hip hopu i metalu a ukázkami mnohé příjemně pobavil (zejména klip, kde spousta "homies", pravděpodobně pod vlivem, usedá do svých "pimped rides" a za jízdy pak vylézá na střechu či kapotu a předvádí svoje "moves", byla pro našince scénkou k popukání).
Pro úplnost a inspiraci uvádím playlist celého večera:
Pavel Klusák:
Tom Zé - Estudando o pagode
Scott Walker - The Drift
Joanna Newsome - Ys
Geir Jenssen - Cho Oyu 8201m
Rafael Toral - Space
FM3 - Buddha Machine
Earth - Hex; or Printing In The Infernal Method
Ernst Reijseger - Requiem For A Dying Planet (Werner Herzog Soundtrack - The Wild Blue Yonder)

Klipy #1
Hanne Hukkelberg - A Cheaters Armoury
Sufjan Stevens - Put the Lights on the Tree
Joanna Newsome - The Sprout and the Bean
Black Heart Procession - GPS
Ellen Allien & Apparat - Way Out
Bonnie Prince Billy - Cursed Sleep

Aleš Stuchlý:
Liars - It fit when I was a kid
The Fiery Furnaces - In my little thatched hut
Hans Appelqvist
Shogun Kunitoki - Tulevaisuus Miinus Menneisyys = 1
Paavoharju - Kuljin Kauas
The Knife - Silent Shout

Klipy #2
TV on the Radio - Wolf Like Me
Peeping Tom - Mojo
The Blood Brothers - Laser Life
Mastodon - Colony of Birchmen
Mogwai - Friend of the Night

Karel Veselý:
Burial - Distant Lights
Kode9 - 9 Samurai
Clipse - Mr. Mee Too
E-40 ft. Keak De Sneak - Tell Me When To Go (klip na youtube)
Young Jeezy ft. Timbaland - 3 am
Deathklok

pátek 16. února 2007

Protínání

Wagon uvede další večer autorského čtení. 23. února ve studiu Paměť budou číst Viola Fischerová, Ivana Kuglerová, Hana Prokšová, Michal Šanda a zahraje Michal Bystrov.

úterý 13. února 2007

Úklid

Blogger je fajn. Ta drobná vylepšení, která odkoukal jinde a nedávno implementoval, jsou prima. Využil jsem jednoho z nich a trošku tu poklidil. Všechny kousky poezie, které se tu kdy objevily, teď lez snadno dohledat pod značkou poezie.

Kavárenské povalečství ve věku IT

Rád vysedávám ve Ztrátách. Jenže to člověk nemůže dělat pořád. A když tráví hodně času u počítače, je potřeba navodit příjemnou atmosféru.

Pro všechny kavárenské povaleče, kteří jsou zaroveň povaleči věku informačních technologií - wallpaper (1280x1024)

neděle 11. února 2007

Jan Hus: Vzkříšení

Evička Pospíšilová informuje a já informaci předávám: Obnovená premiéra z reportáru Kabaretu Caligula Jan Hus: Vzkříšení se uskuteční 18. února v paláci Akropolis, v 17,30 a ve 20,30.

pondělí 5. února 2007

Únorová Dobrá adresa je online

Únorové číslo skvělého internetového literárního a vůbec kulturního magazínu Dobrá adresa je online.

pátek 2. února 2007

14. února, jiný pohled

14. únor. Valentýn. "be my anti-valentine" je asi správný způsob, jak se k celé věci postavit. Umožňuje rozesílání valentýnských e-cards, které jasně vyjadřují postoj k tomu bizarnímu svátku.(via TreeHugger)

Archa, 14. února: Hudba 2006: Co se stalo?

Stejně jako loni touto dobou se bude v Arše konat menší seminář, na kterém tentokrát čtveřice hudebních publicistů zrekapituluje loňský rok po stránce hudební. Ty publicisty podtrhuji, protože tohle nejsou jen nějací trapní recenzenti a nebude se tudíž kvákat o pophvězdičkách. Ó nikoli. Apačka (Freemusic.cz), Pavel Klusák (His Voice), Aleš Stuchlý (A2 a Stimul) a Karel Veselý (Karl Muzzik Lab a The Invisible Frame) budou mluvit mimo jiné o "Do it yourself! / Návrat ztraceného příběhu / Hip hop is dead (?) / Londýnský dubstep a apokalyptický dub / Kopírování resuscitovalo hudbu / Kokainový rap, trap music, snap music & hyphy / Okultní disko a čerodějné lo-fi ze Skandinávie / Temno & hluk míří do mainstreamu", a to včetně ukázek/klipů.
(via His Voice)

čtvrtek 1. února 2007

Křest Antologie Divokého vína 8. února

V návaznosti na dobrou zprávu, která mi od Ludvíka Hesse přišla před Vánoci, dorazila včera další. Cituji přímo z e-mailu:
Setkávám se v posledních dnech s náznaky informace, že kniha Antologie Divokého vína, již právě vydalo Nakladatelství Slovart a Národní knihovna ČR, souvisí s mými narozeninami, dokonce se uvádí, že 4. února bych se měl dožít šedesáti let. Je to mystifikace, proti níž se musím jednoznačně ohradit.

Pravdou je, že výše uvedenou výpravnou publikaci má Nakladatelství Slovart ode dneška na skladě a že její zaslání lze objednat na www.slovart.cz. Uměnímilovný čtenář ovšem musí počítat, že její cena činí 599 Kč. Může si být ale jist, že k této ceně nebude připočítáno balné ani poštovné, jak tomu obvykle bývá dobrým zvykem. Odměnou mu budou 2 kg křídového papíru potištěného oboustranně dvoubarevně, vše vázáno v černém plátně s ražbou a opatřeno přebalem. Moje vzpomínky na šedesátá léta jsou v knize ošperkovány básněmi, prózou, fotografiemi, grafikou a kresbami 212 autorů. Všechno to zabralo pouhých 496 stran formátu 200 x 275 mm. Samotnému se mi nechce věřit...

Knihu představíme veřejnosti ve čtvrtek 8. února v 17 hodin v prostorách Národní knihovny v Klementinu. Nezabloudíte, uvádět budou mladé básnířky n. b.

A nemyslete si, že jako občerstvení budou podávány sušenky a slané tyčinky. Nic takového! Přijďte nalačno a žízniví, jak žádá pozvánka.

A nepředstavujte si, že největším soustem pro fotografy bude, jak g. ř. Vlastimil Ježek polévá knihu. Nic takového! Čeká vás něco senzačního! Happening ve stylu šedesátých let!

A nejdůležitější nakonec. K zakoupení náramné knihy právě a jedině ten den postačí, budete-li v ruce žmoulat tři stokorunačky.

Váš

Ludvik Hess