úterý 30. října 2007

Čtení ve Ztrátách


(foto: Dana Lipárová)

Ano, Ztráty byly plné. Sám to ještě zcela nechápu, ale pětici autorů (v pořadí v jakém jsme četli: Zbořil, Košinská, Těsnohlídek, Hájek, Lipár) se podařilo zaplnit celý zadní "sál" kavárný Krásný ztráty, dokonce do té míry, že někteří pozdě příchozí seděli vepředu před "pódiem" a jiní postávali zcela vzadu.


(foto: Dana Lipárová)

V sedm hodin, hodinu před plánovaným začátkem, to ještě ani zdaleka nevypadalo tak optimisticky. Kavárna byla průměrně obsazená, asi tak, jak bývá v pondělí večer zvykem. V zadní místnosti, kde se mělo čtení odehrávat, bylo prázdno, chladno a na stolech byly čajové svíčky. Neuběhlo ani půl hodiny a stolky byly zpoloviny obsazené. V osm hodin už si nebylo kam sednout. Účinkující tak zvolna přešli od vět typu "Bude prima, pokud nebudeme v přesile" k větám alá ala "Proboha, kdo jsou ti lidé a kde se o tom čtení dozvěděli?".


(foto: Dana Lipárová)

S pomocí Jonáše Hájka, který v první polovině večer seděl u piána a který několika tóny upozornil diváky, že přišla ona chvíle, jsem čtení zahájil. Jonáš Zbořil , četl jako první, a tak byl nucen se přinejmenším zpočátku vyrovnávat s nepříjemnostmi jako byla hlučící klimatizace nebo vyřizování posledních objednávek. To nic nemění na tom, že udělal dojem. Šéfredaktorka zavedeného literárního webu v soukromé poště napsala:
...a věru mě potěšil, opravdu se mi líbí, jak ho ta literatura zjevně baví...a zlepšuje se, jen co ho pozoruju.
Eva Košinská alias kalais, jediná žena mezi čtyřmi muži, se nezalekla muže s nahrávacím zařízením a vnesla do ztichlého sálu kavárny specifickou jemnost. Jan Těsnohlídek ml., který uzavíral první polovinu autorského čtení, mezi posluchače vrhal své beatníky beatniky poznamenané výpovědi o mládí, místy snad až moralizující. Pokud bych měl parafrázovat jednu z posluchaček:
No přinejmenším některý ty obrazy byly děsně silný.


(foto: Dana Lipárová)

Po krátké přestávce upoutal pozornost publika Jonáš Zbořil úryvkem z Gershwinovy Summertime a uvedl předposledního z autorů večera, Jonáše Hájka. Suverénní projev básníka, který letos knižně debutoval (jeho sbírka Suť vyšla v nakladatelství Fra). Oficiální část večera jsem pak uzavřel já. Mohla začít ta neoficiální.


(foto: Dana Lipárová)

Jen pro úplnost, krátké profily všech zúčastněných, které jsme rozhodili na stolky v kavárně na letácích:
Jonáš Hájek (*1984) je jedním z redaktorů literárního serveru Totem, kde zároveň publikuje pod nickem Jonáš. Studuje hudební vědu na FF UK. Letos v dubnu mu v nakladatelství Fra vyšla prvotina Suť.

Eva Košinská (*1983) studuje Komparatistiku a bohemistiku na FF UK. Publikuje časopisecky.

Ondřej Lipár (*1981) studuje na FSV UK. Publikuje na svém blogu, příležitostně i v časopisech. V roce 2004 debutoval sbírkou Skořápky.

Jan Těsnohlídek ml. (*1987) studuje knihovnictví a informační studia na FF UK. Publikuje na serveru Písmák pod nickem jt.

Jonáš Zbořil (*1988) studuje češtinu a angličtinu na PEDF UK. Publikuje na kulturně zaměřeném webu Peach Pit. Jeho texty jsou nyní k nalezení i v časopise Divoké víno.

7 komentářů:

  1. Byl to vyjimecne podareny vecer, chvalim koncept organizace: dobre vybrani autori, prijemne pruvodni slovo i kvalitni hudebni doprovod. V okamziku, kdy zaznela ma oblibena "Summertime", jsem si pripadala jako v raji :--)

    OdpovědětVymazat
  2. už vim, jak dostat Natashu, příště ho zahraju celej i s přídavkem :)

    výbornej nápad & večer, díky za spolupráci, milý Ondřeji :))

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem moc rád, že se večer líbil. Snad se nám to zase někdy podaří zopakovat.

    OdpovědětVymazat
  4. [mode = filozofický, ne pedantský]: Proč vlastně beatníci?

    Nicméně pedantský být musím: "Jonáš Zbořil, četl jako první" je takové Zlo, že vymýtit zaslouží bez ohledu na to, že jde o překlep. A proč jsou v profilech takové divné řádkové zlomy? (A kdybych byl výkonným redaktorem tohoto blogu - ještě že nejsem, že ano - prosazoval bych, že když už obohatit tištěnou podobu o linky, pak přímo na dotyčné a ne jen hlavní stránky serverů. BTW, Eva Košinská zavrhla svou, ehm, mimo-časopiseckou tvorbu, ale přezdívku ne? Aha, tu zřejmě taky, proláknuta je jen v postu, profilu však ne.) K "alá" mě nenapadá nic zdvořilého.

    OdpovědětVymazat
  5. Vaňku,Vaníčku
    nezavrhla, ale taky nemusím mít všechno všude, ne? a kdo chce, stejně to ví

    ad večer - dobré to bylo, příjemné.. díky všem

    OdpovědětVymazat
  6. jan vaněk jr.: Za všechny to poznámky děkuji. Je to na jednu stranu opravdu hloupé. Jenže bráno z té druhé, není nad to mít pozorného čtenáře, který se ještě navíc vždycky ozve a pomáhá.

    OdpovědětVymazat
  7. Ne "to poznámky", "ty poznámky :)

    OdpovědětVymazat