pondělí 17. září 2007

Jak dopadla Ortenka

(Co následuje je jen pár rychlých poznámek, které budou později doplněny.)

Je nesnadné být jedním z pořadatelů festivalu, může to znamenat vysoký účet za telefon, taxikaření do jedné hodiny ráno, ba i to, že si daný festival zcela neužijete.

Člověk zjistí, že stárne, když mu ve tři ráno vadí hlasitý hovor dvou opilých bohémů v aule gymnázia, které svolilo k tomu, že ubytuje návštěvníky festivalu, a když mu v pět vadí hlasité vzdechy dvojice milující se pár metrů od jeho spacího pytle.

Podzim v Kutné Hoře je úžasný. Teplota je tak akorát (fouká, ale svítí slunce), příroda nejen hýří barvami, ale i rytmy (zkuste naslouchat padajícím kaštanům na zahrádce naší oblíbené restaurace nedaleko náměstí).

Noci v Kutné Hoře mohou být všelijaké. Pamatuji některé vesele přiopité (zlikvidovat zásoby tequily v jednom podniku během nějakých dvou tří hodin bez pozdější vážnější újmy na zdraví či cti považuji stále za jeden z nezapomenutelných zážitků), některé mrazivé (manšestrová sáčka intelektuálům z města možná sluší, ale v tak drsném městě nepomohou), některé úpovídané (měsíční světlo se umí tuze krásně prodírat větvemi parku pod Vlašským dvorem) a některé osamělé (Hora dokáže na člověka dopadnou velmi, velmi ztěžka).

Lidé, kteří mají dostatek sebevědomí a nedostatek autocenzury, mohou být zábavní, zvlášť pokud se účastní otevřeného autorského čtení poezie. Ti méně rozumní oddrmolí svůj text velmi rychle, ani si příliš nevychutnají pár vteřin potlesku a už jen čekají, až to celé skončí, aby mohli jít na víno. Ti rozumnější při drmolení vnímají publikum a když se publikum začne smát, zasmějou se s ním.

fotografie

Update 22/9: Trochu víc jsem poznámky o letošní Ortence rozvedl pro iLiteraturu.

5 komentářů:

  1. Anonymní18/9/07 12:03

    Manšestrové sáčko už dlouho chci :)

    OdpovědětVymazat
  2. r1: Bez manšestrového sáčka na podzim raději nevycházet z domu. Ideálně to chce i brýle s výraznými obroučkami, takzvané "rudišovky"/"zábranovky".

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní19/9/07 14:15

    Brejle mám docela dobrý :)

    OdpovědětVymazat
  4. Člověk zjistí, že zestárl, když se rozhodne, že mu tvrdá podlaha tělocvičny vadí víc než cena lepšího ubytování. (Pravda, kdybych tolik nešetřil i na karimatce, možná bych ještě nějakou dobu vydržel - ale stejně mě rapidně přestávalo bavit kamkoli jezdit. A byl jsem vůbec někdy mladý, když vzdechy jsem slýchal nanejvýš zmiňovány z třetí ruky?)

    OdpovědětVymazat
  5. jan vaněk jr.: Ta zmínka o ceně lepšího ubytování je na místě. Byl jsem chvilku v pokušení napsat něco malého o tom, že Hana Michopulu z Reflexu měla nedávno absolutní pravdu při svém drobném lamentování nad jihočeskými hospodskými a že by stejný dloubanec snesli i kutnohorští provozovatelé penzionů, kteří ještě stále v mnoha ohledech žijí v době komunismu (snídaně se stále skládá z rozhlíku/housky, "máslíčka", "marmeládky"/"medíku" v plastu, plátku eidamu, plátku šunky a sáčkového čaje), ačkoli ceny jsou veskrze kapitalistické. Pětistovka za nocleh a snídani mi nepřipadá neúnosná, ale očekával bych pokoj s plnými dveřmi (ačkoli skleněná výplň je moc zábavná) a koupelnozáchodem větším, než bývají toitoiky. S ohledem na místo (centrum Kutné Hory, přes ulici u sv. Jakuba) bych uvítal i decentnější výmalbu, růžový strop prostě nebyl to pravé, přestože 70's (retro?) lampičky a postele estetický zážitek poměrně vylepšovaly.

    OdpovědětVymazat