středa 22. srpna 2007

Obecně


jonáš & me
Originally uploaded by Ondra_L.
Trávil jsem víkend na vranovské přehradě spolu se třemi básníky (a chvilku i s jednou budoucí učitelkou) - Jonáš Hájek mě pozval, odmítnout se zkrátka nedalo. Ostatní tam přijeli dříve než já a tak jsem ve čtvrtek večer zvedal telefon, z kterého se ozýval smích a křik a slova: "Doraž, jsme už úplně zlitý."

Dorazil jsem druhý den, dovezl trochu vína, malinko jídla a něco na čtení.

Víkend to byl krásný. Počasí vyšlo ideálně. Navíc jak často má člověk příležitost trávit tři dny více méně pouze povídáním
  • a, o knihách
  • b, o lidech, kteří knihy píší a vydávají
  • c, o světě jako takovém
  • d, o věcech označovaných často jako "inťoušská témata" (což zahrnuje rozpravu o neschopnosti Univerzity Karlovy vychovávat odborníky s žurnalistickou průpravou i diskuzi o víře u pozdní nedělní snídaně).
Jednou za čas je zkrátka něco podobného zapotřebí, i přes množství vína, které při tom člověk vypije.

Říkám si, jací vlastně jsou lidé, kterým ještě nebylo třicet, píší poezii nebo prózu. Přispívají aspoň občas do literárních periodik. Čtou o něco víc než ostatní. Někteří se vrhají na filozofickou fakultu, aby svůj vztah k jazyku podpořili studiem bohemistiky (a mnozí z nich později utíkají jinam). Mnozí jsou stejnou měrou talentovaní a nepraktičtí. Na živobytí si rozhodně vydělávají všelijak (v barech i v reklamních agenturách). Často silně kouří. Dávají přednost kavárnám. Nikdy nejsou příliš při penězích (utrácejí je za knihy, divadlo, víno a cigarety). Sní o tom, že prorazí, nejlépe svou první knížkou. Jsou si do jisté míry vědomi, že tvoří s ostatními píšícími čtenáři poměrně uzavřenou společnost, která si navzájem prodává knihy, chválí si je i kritizuje a udržuje se ve dlouhodobě stejné finanční tísni, kterou je nutné řešit prací.

Samozřejmě přehnaně zobecňuji.

3 komentáře:

  1. Anonymní23/8/07 12:15

    Je to popis, který se hodí skoro na každého, ne? - ovšem chybí tam pivo a hospody, pro tuto skupinu snad ještě významnější nežli kavárny a víno.

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní23/8/07 16:26

    já bych milý weidře řkla totéž, zvláště když jsem byla účastníkem milého zájezdu na Vranov:)a vína nebylo málo:)a hospoda tam byla taky
    a cigaret asi taky nechybělo

    inu, jsme holt taková skupinka skorotřicétníků:)
    ježiši, to zní ale běsně

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní3/9/07 13:16

    chachacha
    internet je vážně malej

    a s tvým popisem úplně souhlasím, no:)

    OdpovědětVymazat