pátek 13. dubna 2007

Tábor

Sledovat dokumentární film Jesus Camp je zážitek, na který jsem se těšil delší dobu. Ukazuje, co se také odehrává ve Spojených státech. Vlna nových křesťanů. V tomto konkrétním případě jde hlavně o to, jak vypadá působení na děti. A že je o čem mluvit a co točit.

Becky Fisherová, dětská pastorka, mluví celkem otevřeně o tom, že je potřeba pracovat s dětmi. Jednak proto, že celosvětově tvoří třetinu celé populace, ale také z toho důvodu, že nepřítel s nimi pracuje také. Mluví o tom, že chce, aby křesťansk děti stejnou měrou pokládaly své životy za víru, jako to dělají muslimské děti. "No, promiňte, ale pravdu je přece na naší straně."

A nemluví jen Becky. Děti, které se účastní biblické tábora, který pořádá, mluví o svém vztahu k Bohu/Ježíši, Satanovi i ostatním církvím, Georgi W. Bushovi, darwinistické teorii evoluce (muž v televizním dokumentu: "Že prý jsme vznikli z nějakého slizu?") i globálním oteplování (což je jasný výmysl, protože teplota se zvýšila pouze o 0,6 stupně, takže to přece lidem nemůže ublížit a navíc je to Boží záměr). Poslouchají křesťanský hard-rock/metal (ne, to není vtip).
Křesťanství v době powerpointových prezentací a války v Iráku.

"Kolik z vás chce patřit mezi ty, kteří s nadšením položí život za Ježíše?" Děti nadšeně křičí, smějí se a hlásí se.

Stvoření Adama a Evy demonstrováno s pomocí Kena a Barbie.

Mluvení božskými jazyky.

Becky Fisherová, která chystá prezentaci o hříchu a hledá vhodný font, kterým by napsala slovo smrt. A najde ho. "Mám tu někde jeden, z kterého cáká krev."

Děti mluvící k papírové figuríně George W. Bushe, dotýkající se ho s nábožnou úctou, modlící se k němu. Na pozadí americká vlajka.

Pastor hřímající proti potratům, předvádějící plastové figurky údajných šestitýdenních děti (ne, nikoli ty, které znáte z fotografií, ale prostě jen zmenšené děti) a lepící dětem přes ústa pásky s nápisem "Life".

Poměrně často se vyskytující věta "Huh, that's pretty cool."
Je příjemné, že Heidi Ewingová, režisérka filmu Jesus Camp, nechává Becky i děti jen tak mluvit a vyprávět. Zachycuje je v soukromí. Ukazuje je, když pronášejí (osmiletí, desetiletí) věty dospělých. ("A o to tady jde. Amerika je přece Bohem vyvolený národ, ne?") ("Spousta lidí umírá kvůli Bohu a nebojí se. Nevidím důvod mít strach.")

V části filmu z Colorado Springs se v souvislosti s tím, že se jedná o zřejmě nejvýznamnější středisko nových amerických evangelických organizací, objevuje zajímavé slovo "megachurches". Vypadají přibližně jako Sazka Arena.

(V samém závěru, když už běží titulky, se jedna z holčiček ptá na ulici sedícího staršího muže: "Kdybyste teď zemřel, kam myslíte, že byste šel." "Do nebe." "Jste si tím jistý?" "Jo." "Opravu?" "Jo." "Dobře." Pár kroků od něj poznamenává směrem ke kamarádům: "Myslím, že je to muslim.")

Jako hlas druhé strany se ve filmu objevuje rozhlasový komentátor Mike Papantonio, který připomíná to, jaký vliv má nové křesťanství na politický život v USA. Je to křesťan.

Jsem vlastně docela rád, že se v Čechách církvi nedaří navázat vztah s veřejností. A mimochodem, Harry Potter je zlo.

Žádné komentáře:

Okomentovat