neděle 12. listopadu 2006

Čtení v Českém centru - Marie Šťastná, Petr Hruška, Petr Král (update 12/11/2006)

Jan Štolba připravil za přispění Ladislava Puršla na sobotní večer zajímavou básnickou sestavu. Marie Šťastná, Petr Hruška a Petr Král četli v Českém centru v rámci Dne poezie své básně. Prokládal to svými jazzovými miniaturami Petr Kroutil. Sám Štolba se večera nakonec nezúčastnil. Zážitek to byl skvělý.
Kavárna Českého centra zvaná café.cz je v Rytířské. Bílý prostor s velkými okny do ulice, v jejichž obloucích jsou zlatí lvíčci, působí moderně chladně. Tři řady bílých židlí tomu nepřidají. Básnířka a dva básníci navíc četli zády k velkým oknům. Když jsem přišel, byla taky Marie řádně nervózní. Nakonec neměla být proč.
Radim Kopáč, který celým večerem provázel, představil všechny tři, vysvětlil, kde vidí styčné plochy a spojení. Mluvil mimo jiné o místech, pokojích, dotecích.

Radim Kopáč uvádí večer.


Pak už se do čtení pustila Marie Šťastná. Vypadala na té bílé židli před tím obrovským oknem hodně křehce. Četla z nedávno vydané knížky Akty, ale také z nových, ještě nepublikovaných básní. A, tak jako vždy, byly to básně velmi ženské, místy živočišné, místy vidoucí za fasády všednosti.


Marie Šťastná čte zatím nepublikovanou báseň.


Petr Kroutil vyplnil předěl mezi Marií a Petrem Hruškou hrou na saxofon.

Petr Kroutil hraje.



Petr Hruška, přední ostravská osobnost, se úvodem omluvil, že ho včerejší návštěva hospody Šatlavy připravila o hlas. Naštěstí byl k dispozici mikrofon, tudíž jsme nepřišli o Hruškovy citlivé záznamy jakoby obyčejných okamžiků, za kterými se ale ukrývají vesmíry. Hruška má cit pro detail. Velmi jemná práce.

Petr Hruška čte svou báseň.


Jako poslední z trojice autorů vystoupil, po dalším hudebním předělu Petra Kroutila, pětašedesátiletý Petr Král. Četl ze své poslední sbírky Hm. Zatímco Šťastná a Hruška jsou si stylem psaní v některých věcech velmi podobní, Král zastupoval trochu jiný přístup k poezii. Znatelně rozvleklejší, nicméně tím barvitější kousky poezie. Je z něj cítit nadhled muže, který už někde byl a něco prožil.

Petr Král čte svou báseň o generaci roku 1940.


Petr Kroutil večer zakončil posledním hudebním vystoupením, Radim Kopáč poděkoval návštěvníkům a rozloučil se.

Dohry? Pokud vše dobře dopadne, budou všichni tři autoři možná přeložení do rumunštiny a v Bukurešti se bude konat čtení. Poetická globalizace.

(Za doplnění důležitých informací patří dík Ladislavu Puršlovi.)

Žádné komentáře:

Okomentovat